Geldt het minimum jeugdloon voor mij?

Geldt het minimum jeugdloon voor mij?
Het minimum jeugdloon geldt voor iedereen met een dienstverband, die jonger is dan 21 jaar. Vanaf uw 21ste komt u in aanmerking voor het wettelijk minimumloon, tot die tijd geldt het minimum jeugdloon.

Vast dienstverband

Heeft u een vast dienstverband, bijvoorbeeld bij een supermarkt of binnen de horeca? Dan is het minimum jeugdloon op u van toepassing en dient uw werkgever zich daaraan te houden. Ga na of de onderneming gebruik maakt van een 40-, 38- of 36-urige werkweek en bepaal op basis daarvan wat het minimum jeugdloon in uw geval zou moeten zijn. Ga uit van uw leeftijd en het aantal uren dat u werkt, om terug te kunnen rekenen of het bedrag per maand inderdaad voldoende hoog is.

0-uren contract

Heeft u een vast dienstverband bij een onderneming, maar gaat het om een 0-uren contract? Ook in dat geval is de werkgever verplicht om zich aan het minimum jeugdloon te houden. Indien u in een bepaalde periode niet wordt opgeroepen voor werk krijgt u uiteraard geen uitbetaling, maar zodra er sprake is van gewerkte uren dient dit conform het minimum jeugdloon te gebeuren.
Het is met name in dit geval verstandig om goed op te letten, aangezien het lastig is om de verschillende gewerkte maanden met elkaar te vergelijken. Berekenen zo nu en dan het loon dat u per uur ontvangt, of ga dit na aan de hand van de loonstrook. Is dit in overeenkomst met het minimum jeugdloon 2014, of krijgt u te weinig en heeft u recht op meer? Trek op tijd aan de bel bij uw werkgever wanneer er iets niet lijkt te kloppen. Ook met een 0-uren contract heeft u recht op het minimum jeugdloon.

Tijdelijk dienstverband

De meeste problemen doen zich voor bij het tijdelijk dienstverband, aangezien sommige werkgevers van mening zijn dat het minimum jeugdloon dan niet geldt. Dat is niet waar, dit geldt voor iedereen die op basis van welk dienstverband dan ook werkt voor een onderneming in Nederland. Werkt u een paar weken tijdens de vakantieperiode en is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Dan dient de werkgever zich aan het minimum jeugdloon te houden. U doet er verstandig aan de werkgever hier minstens 1x op te wijzen, om daarna eventueel actie te ondernemen via de officiƫle wegen.